"Fijat" će dobiti novac

Bez autora
Aug 09 2012

Preuzete obaveze države prema "Fijatu" biće regulisane odmah, iako ih prethodna vlada nije predvidela u budžetu, kaže ministar Mlađan Dinkić. "Fijat" ne razmišlja o prekidu saradnje na projektu u Kragujevcu. Ta kompanija navodi da shvata da je potrebno vreme da nova vlada profunkcioniše i sve preuzete obaveze u potpunosti ispuni. Obaveze države prema "Fijatu" biće regulisane odmah, iako prethodna Vlada ta sredstva nije planirala u budžetu, najavljuju iz Ministarstva finansija. U "Fijatu" imaju strpljenja i ne razmišljaju o izlasku iz projekta proizvodnje automobila "fijat 500 L" za svetsko tržište. Problem nije više u proizvodnji, već u infrastrukturi jer bi na jesen trebalo otpremiti veći broj automobila, ali i drumom. Međutim, izgradnja nepunih sedam kilometara autoputa od Kragujevca do Lapova, umesto krajem ove godine, biće završena krajem 2013. godine...

"Fijat" će dobiti novacPreuzete obaveze države prema "Fijatu" biće regulisane odmah, iako ih prethodna vlada nije predvidela u budžetu, kaže ministar Mlađan Dinkić. "Fijat" ne razmišlja o prekidu saradnje na projektu u Kragujevcu. Ta kompanija navodi da shvata da je potrebno vreme da nova vlada profunkcioniše i sve preuzete obaveze u potpunosti ispuni.

Obaveze države prema "Fijatu" biće regulisane odmah, iako prethodna Vlada ta sredstva nije planirala u budžetu, najavljuju iz Ministarstva finansija. U "Fijatu" imaju strpljenja i ne razmišljaju o izlasku iz projekta proizvodnje automobila "fijat 500 L" za svetsko tržište.

Problem, kažu vlasti u Kragujevcu, nije više u proizvodnji, već u infrastrukturi jer bi na jesen trebalo otpremiti veći broj automobila, ali i drumom.

Međutim, izgradnja nepunih sedam kilometara autoputa od Kragujevca do Lapova, umesto krajem ove godine, biće završena krajem 2013. godine.

"Mi smo tu imali ogromne probleme, prvo zbog novca koji nije obezbeđen za to, drugo zbog projektovanja, treće zbog procedura koje su zakomplikovane, gde se umešalo Ministarstvo za urbanizam i ekologiju koje je raspravljalo da li je to autoput ili put prvog reda", kaže Veroljub Stevanović, gradonačelnik Kragujevca.

I jedan deo finansijskih obaveza prema "Fijatu" takođe kasni, što će biti isplaćeno posle rebalansa budžeta.

Mlađan Dinkić, ministar za privredu i finansije, kaže da će svi ugovori koji su zaključeni sa domaćim ili stranim kompanijama biti ispoštovani. "Sve što je dospelo na plaćanje, biće plaćeno odmah", rekao je Dinkić.

Kako domaći kooperanti kasne sa proizvodnjom delova za "fijat 500 L", u početku će većina komponenata stizati iz uvoza.

Planirano je da do kraja godine oko 30 hiljada "fijata 500 L" bude izvezeno u zapadnu Evropu i Ameriku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik